Doğaçlamayı Hiç Bir Zaman Şansa Bırakmayın
Herbie Hancock, Miles Davis’le çalarken yanlış notalara bastığında Davis’in o notalarla uyumlu bir soloya başladığını söyler. Davis kötü notaları iyi müziğe çevirir, hatalara kızmaz ve Hancock’un kötü hissetmesine neden olmazmış. ( o yanlış notayı nerede basmış acaba :)
Davis’in bu kadar anlayışlı olmasının nedeni kendi yetenekleri konusunda özgüvenli olmasıydı. Karşısına çıkan her şeyle baş edebileceğine güvenirdi. Bu Hancock’un da özgüven ve deneyimleme özgürlüğü hissetmesine neden olurdu.
Doğaçlamayı benimseyen bir tavır, insanları esnek davranmaya ve adapte olmaya teşvik eder.
Solo sırasında çoğu caz müzisyeni doğaçlama yapar ama Davis, müzisyenlerin hatalarının asla sansürlenmediği bir ortam yaratmıştı.
Hatalar sıra dışı bir yol demekti.
Bir röportajında Miles Davis, risk almalarını ve yeni olasılıkları denemelerini teşvik etmek için müzisyenlerinin bir melodiyi kayıttan önce prova etmelerine karşı çıktığınından bahseder. Davis’e göre, belki de taze bir keşif onları bekliyor olabilirdi. Bu yüzden Davis’in grubu sahne aldığında müzisyenlerin bireysel performanslarının toplamından ve beklenilenden çok daha iyi bir sonuç çıkarmış.
Miles Davis’in liderliği bize karmaşıklığa ve işte sürekli değişime adapte olmanın faydalarını gösteriyor. Dolayısıyla, Davis’in grubu çalarken sürekli aralarında eseri hakkında münazara yaparlar; hataların üstünde durmaz ya da birbirlerinin fikirlerini bastırmazlardı.
Doğaçlama “caz zihniyeti’’ etkin liderlik için esastır.
Yeni ve zorlu durumlar, genelde doğaçlamaya başvurmamızı gerektirir.
Aslında bir caz grubu büyük bir şirketin ya da organizasyonun nasıl işlemesi gerektiğinin kusursuz bir modelidir.
- Organizasyonlar, genelde yönetimin plânlama, organizasyon ve kontrol etme anlamına geldiği eski usul hiyerarşi modeline uyarlar.
- Liderler, katı bir plana uyan orkestra şefleri gibi görülür.
- İnsanlar o metne ne kadar bağlı kaldıklarıyla değerlendirilirler. Bu, bir şeyleri yanlış yapma, hata yapma korkusunu aşılar.
Dünya şampiyonu Mike Tyson, “Ağzına bir yumruk yiyene kadar herkesin bir planı vardır, der. Pek çok plan ağzına bir yumruk yemeyi bekler belki de. Özgüvenli liderler hataları yeni bir yola davetiye olarak görürler. Ne olursa olsun en iyi hallerini koruyacak şekilde organize olurlar.
Hata yapmak hata değildir.
Miles Davis gibi, liderler doğaçlama sanatında ustalaşmalı ve sırayla solo performanslarını göstermeliler. Dünyanın en iyi liderleri ve ekipleri ilk başta doğaçlama yapar. Caz, organizasyonların yönetime ve ekonomik dalgalanmaya yenilikçi bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini gösterir.
Doğaçlama şansa bırakılmayacak kadar önemlidir.
Yazının Sonuna gelirken iki güzel Çalma Listesi ile iyi sevgiler sunuyorum..
Yorumlar ()