Mobil Cihazlar için Öne Çıkan 10 Müzik Prodüksiyonu Uygulaması

dilerseniz burada anlatılan konuları, yukarıdaki videodan da duyarak, uygulamaları görerek takip edebilirsiniz. iyi seyirler /iyi okumalar.

Teknolojinin ilerlemesinin, biz müzisyenler için en büyük artısı, bizi analog zamanlar dert ve karmaşasından kurtarması muhakkak. (analog kayıtların meşakatli ve bir o kadar harikulâde olması bir başka yazının konusu olsun) Aklımıza gelen bir melodiyi zaman kaybetmeden kaydedebilmek ve hızlıca projelerimizin temelini atmak, her sene heyecanla lansmanlarını beklediğimiz uber akıllı telefon ve tabletlerimizle pek mümkün.

Bilgisayarlarımızda kullandığımız Pro Tools, Logic Pro, Cubase, Sonar, Ableton Live, Reaper gibi *DAW’ların yerini tutacak kadar gelişmiş olmasa da, bu uygulamaların onlar için rahatlıkla iyi bir ön hazırlık sunduğunu söyleyebiliriz.

*DAW (Digital Audio Workstation) Dijital ses işleme istasyonu elektronik bir sistemde, ses kayıt ve editleme işlemlerinin yapıldığı ortama verilen isimdir. Bu işlemi ses editleme programlarında MIDI ile dijital sesi ilişkilendirip yapmak da mümkündür.

Bir çoğumuzun bildiği ve yeni okuyanların farkettiği / farkedeceği gibi, iOS tarafı bu konuda daha fazla kaynağa sahip. Gerek şirket yazılımcılarının başını ağrıtmayacak bir platformda yer alma isteği, gerekse daha stabil bir cihazda yüksek verim gerektirecek çalışmalar yaparken sıkıntı yaşamama tercihi, Apple cihazların müzik prodüksiyonu konusunda daha öncü olmasını sağlıyor . Bunun da en güzel örneği IK MultiMedia ve Apogee gibi büyük firmaların ürettiği ‘’Müzik Prodüksiyon Çevre Birimleri’’ bu işlerde öncüyü belirlemiş oluyor.

Şimdi Uygulamalara geçelim.

1- Apple GarageBand

GARAGE BAND

Mobil DAW’lar içerisinde en çok tercih edileni (tahtını cubasis sarsacak mı göreceğiz). Nedenine gelince, tıpkı Mac OSX platformundaki versiyonu gibi vstler barındırması ve bir masaüstü programı gibi çalışması. Başladığınız projeyi baştan sona en pratik haliyle kaydedip, düzenleyebilmenizi sağlıyor. Dilerseniz masaüstü versiyonuna da export edip, oradan da çalışmaya devam edebiliyorsunuz. Çeşitli mobil cihaz bağlantı çevre birimleriyle de (ses kartı, mikrofon gibi) işi çok daha profesyonel hale getirebiliyorsunuz. Detaylar için >>> tık

Düşünün ki 2012'de bir midi klavye ve ipad’ime yüklü ‘Garage Band’ ile METU Game Jam etkinliğinde en iyi oyun müziği kategorisinde 1. lik kazandım.

Virtual Studio Technology (VST):

2- Steinberg Cubasis

iPhone | iPad |

Uzun yıllardır müzik prodüksiyon sektöründe ciddi bir yüzdenin kulllandığı Steinberg Cubase’in 2012 yılında çıkardığı uygulama. Şu anda 2.0 Versiyonuyla mağazalarda. Projenizi başından sonuna kadar götürüp (dilerseniz, tıpkı GarageBand’de olduğu gibi VST’ler sunuyor ve export seçenekleriyle masaüstünden devam edebilme imkânı var) kendinizi masaüstü / laptop bağlılığından kurtarıyor. iPhone ve iPad versiyonları birbirinden farklı fiyatlarda. Üzerinde çok ciddi çalışılmış bir app. Fiyat biraz yüksek ama basitçe bir kayıt’ın üzerinde işler yapabiliyorsunuz.

Cubasis İçin Özellikler Listesi

3- Image-Line FL Studio Mobile HD

iOS | Android |

Her iki platform için de erişebileceğimiz çiçek gibi DAW’lardan biri daha.

70 preset’li MiniSynth VST’si, 133 enstrüman (kit’ler ve loop’lar), 99 kanala kadar kanal kayıt, efektler, wave editörler, sample kaydetme, proje bitince Dropbox ve SoundCloud’a yükleme özellikleri ile Pc /Mac platformlarında olduğu gibi yine FL Studio başarısını gösteriyor.

4- Native Instruments iMaschine

iOS

Müzik Prodüksiyonu ile ilgilenenlerin Traktor Kontol ve Komplete ürünleri ile yakından tanıdığı Native Instruments’in mobil uygulaması. iMaschine için cebimizdeki davul makinesi diyebiliriz. 400 sample ses vermesinin yanında, ses kaydımızı da yapabileceğimiz (hatta sesimizden sample -örnekleme ses- alabileceğimiz) bir uygulama.

5- Akai iMPC Pro

iPhone | iPad |

Bir lise öğrencisiyken, hayatımda ilk kez girdiğim kayıt stüdyosunda ‘’S-5000 Sampler’’ modeli ile (çok havalı sesleri vardı) karşılaştığım AKAI’nin, cebimizi binlerce sesle doldurduğu uygulaması. 1400 ‘den fazla ses barındıran kütüphanesi, 64 kanal kayıt imkânı, 3 Band EQ gibi özellikleriyle öne çıkıyor.

6- Moog Filtatron

iPhoneiPad

Bir klavyecinin hayalidir MOOG sahibi olmak. Bir Sub 37'yi kim istemez ki zaten. Synhtesizer dünyasının Robert Moog sayesinde tanıştığı bu efsanevi cihazların cep modellemesi de bize ses yaratmak için güzel bir fırsat veriyor. Bir çevre birimi ile harici olarak girdiğiniz enstümanınızın sesini (vokal de olabilir) filtreler uygulayarak oscillator’ler yardımıyla değiştirmenizi sağlıyor.

7- Propellerhead Figure

iPhone | iPad |

Dijital müzik ile ilgileniyorsanız büyük olasılıkla Reason’ı duymuşsunuzdur. Propellerhead işe Reason’ın şirketi.

Masaüstündeki Reason’ın o kapsamlı hali olmasa da davul, bas ve Lead Synth kullanarak yaratılığınızı kayıt altına alabilirsiniz. ’Figure’ Bas ve Lead Synth için Reason’un Thor synthesizerını kullanıyor. Davullar için ise, Reason’un Kong drum machine motoru kullanılmakta.

8- Arturia iMini

iOS

Yine Synthesizer dünyasının yıldızlarından biri olan Arturia’nın mobile indirgenmiş versiyonu. Tabi ki ve maalesef iOS (hatta iPad) platformunda.
Mini Brute modelinin mini bir cep versiyonu olan bu uygulama.

Bir synthesizer’da bulabileceğiniz pek çok şey iMini’nin içinde var. Osilatörler, filtreler, delay, chorus, polifonik modlar gibi özellikleriyle beklentinizi büyük oranda karşılayacaktır.

9 -Korg iElectribe

iOS

Synthesizer söktörünün dev firmalarından Korg’un Electribe modelinin iPad versiyonu. 16 Kanallı bir sequencer ile beraber gelen iElectribe 8 efekt ile beraber geliyor. Çok kapsamlı olmasa da kimi basit ritmleri üretmek için kullanabileceğiniz bir uygulama. Gorillaz’dan Damon Albarn tamamı iPad’den çıkan The Fall Albümü için kullandığı uygulamalardan biri de iElectribe

Tamamı iPad’de yapılmış Gorillaz Albümü

Gorillaz’ın kullandığı iPad Uygulamaları
Speak It! Text to Speech / SoundyThingie / Mugician / Sylo Synthesiser, Sylo Synthesiser Pro / Synth / FunkBox Drum Machine / gliss / AmpliTube for iPad / XENON Groove Synthesizer / KORG iELECTRIBE / bs-16i / Mellotronics M3000 for iPad / Cleartune — Chromatic Tuner / iORGEL HD / olsynth / StudioMini XL Recording Studio / Bassline / Harmonizer / Dub Siren Pro / Moog Filtatron

10- Casio Chordana Composer

OS

Listemizin sonunda basit arayüzü ile minik melodilerimizi kaydedebileceğimiz, piyano çalışabileceğimiz, akorlar, tarzlar ekleyerek çalışmamızı daha eğlenceli halde getirecek bir uygulama. Kapsamı önceki uygulamalar kadar geniş değil ancak çok çok detayla uğraşmak istemiyorsanız güzel müzikal zaman geçirmek için değerlendirilebilir bir uygulama.

BONUS — KV331 Audio- SynthMaster Player

iOS

Dünyanın en iyi software synthesizer’ı kategorisinde onlarca ödül alan, Armin van Buuren, Martin Garrix gibi isimlerin kullandığı, Uzun yıllar Amerika’da ‘müzik enstrümanı yazılım programı’ üzerinde çalışan Elektronik Mühendisi Bülent Bıyıkoğlu’nun eseri SynthMaster’ın mobil versiyonu.

100 adet ses ile gelen uygulama, 2 adet xy pad, 8 parametre uygulanabilirlik, ve osilatörleriyle gerçek bir sythesizer deneyimi yaşatıyor.

Ödüller Saymakla Bitmiyor