En Uygun Youtuber / Podcaster Mikrofonu (Boya By-M1 Pro İncelemesi)

En Uygun Youtuber / Podcaster Mikrofonu (Boya By-M1 Pro İncelemesi)

Yeni bir içerik üretimi yazısına hoş geldiniz. Bugün Youtuberlar ve Podcasterlar için yaka mikrofonu Boya By-M1 Pro’ya göz atıyoruz.

Bugün inceleyeceğim ürün Boya By-M1 Pro Modeli ( Link )

Bugün biraz podcast konuşacağız, mikrofon inceleyeceğiz ve bu işe ilk adımını atanlar bir kaç önemli noktaya değineceğiz.

İçerik üreticisisiniz ya da bu işlere bir yerlerden başlamak istiyorusunuz. Sesli ya da görüntülü ya da her ikisi ile birlikte anlatacaklarınız var, belki öğretecekleriniz var. Youtuber olmak ya da podcaster olacaksınız.

‘’Hangi Mikrofon ile işe başlayabilirim. Bu işte kendimi geliştirirken en ekonomik mikrofon hangisi, mikrofonsuz bu işi çözebiliyor muyum, en hızlı, pratik bu işimi nasıl çözebilirim’’ diye düşünüyorsunuz.

Genellikle youtuber ve podcaster mikrofon seçimleri yapılırken, uygun fiyatlı ürünlere ‘’kaliteli olmayacağı’’ fikri ile bakılmıyor ancak aşağıdaki videodan da görebileceğiniz gibi sesi gayet tatmin edici.

Boya By-M1 Pro yaka mikrofonu (lavalier mikrofon olarak geçer) cep telefonu, tablet, fotoğraf makinesi, bilgisayar gibi cihazlarımızın hepsine birden uyumludur ve ekstra bir aparat istemeden her cihaza sadece üzerindeki switchi seçerek cihazınıza bağlayabilirsiniz.

Bir podcast üretmek istiyorsunuz diyelim videolu ya da sesli farketmez genel olarak tümüne dijital içerik üretimi diyebiliriz.

Dijital içerik üretimi ile sesinizi dünyanın her yerine ulaştırabilirsiniz

Bunlar günlük haber de olabilir tabi, profesyonel olduğunuz alanda öğretecekleriniz de olabilir, mizah içerikli bir program da yapmak isteyebilirsiniz ya da gündemi kendi tarzınızda yorumlamak isteyebilirsiniz.

Burada en önemli olan şey, dinleyicinin sizi net duyabilmesi, sözcüklerinizi anlayabilmesi ve yayınınıza daha da iyi bir şekilde odaklanabilmesi.

Amacımız: Sesin karşıya pürüzsüz bir şekilde iletilmesi. 
Hedefimiz: işi ekonomik bir şekilde çözebilmek.

Bunlar ana başlıklarımız.

Bu arada Podcast Neydi?

Podcast’ler, bir programın internette bulabileceğiniz bölümleri oluyor. Orijinal ses ve görüntü kayıtlarından oluşur.

Podcast, ses ile insanlara ulaşmanın en kolay yolu

Radyo programından, ders eğitimlerine, videolu içeriklerden, performans veya başka bir etkinliğin daha önceden kaydedilmiş bölümleri olabiliyor.

Aklınızda güzel, yaratıcı, bilgi verici, eğlendirici, düşündürücü içerikleriniz var, belki yavaş yavaş oluşan ya da zamanla oluşacak bir kitleniz de var.

Bize kalan o içeriği üretmek.

Ses kaydetmenin pek çok yolu var.

Ses Kaydetmenin Pek Çok Yolu Var

Bir podcast kaydederken telefonunuzla gelen mikrofonlu kulaklıktan, telefonun kendi mikrofonuna, harici ses kaydedicisinden, normal solist mikrofonlarına, ya da daha büyük condenser mikrofonlara pek çok seçenek var. Ama bizim için gerekli ve pratik olan böyle bir mikrofon.

Neden? 
Çünkü:

Bir haberin, hızlıca gelişen bir sohbetin, önemli bir kişi ile yapacağınız bir röportajın, gündemin ani değişimi ile oluşturacağınız haberin ya da teknik bir bilgi vermek için hazırlayacağınız içeriğin bir anda gelişebileceğini her zaman düşünmelisiniz.

Yani büyük ekipmanları kurmak, onların gerektirdiği diğer cihazları birbirine bağlamak, yapacağınız haberden daha önemli hale geldiğinde ve daha çok zamanınızı aldığında pratik bir çözüm bulmalısınız.

Birbirine giren kabloların yarattığı büyük kaos ve tabi ki zaman kaybı

İşte şimdiye kadar sesimi (yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz) üzerinden duyduğunuz Boya M1-Pro gibi bir mikrofon ile kameranıza uzak da olsanız, sadece bilgisayarınıza bağlayıp örneğin zoom gibi bir program ile görüşme yapmak durumunda da kalsanız ya da hepsini geçtim ‘’sadece kamerama bağlarım sesimi kaydederim’’ de deseniz, hepsini bir arada kullanabileceğiniz fonksiyonel bir mikrofon.

Kutunun içinde ne çıkıyor ve bir öndeki Boya modeli olan M1 ile bariz farkı nedir dediğimizde;

Boya M1 Pro’da kulaklık çıkışı ve desibel switchi var 
(bunların avantajları şöyle)

  • İlki iphone 7 ve sonraki ios cihazlarda ve kulaklık çıkışı olmayan diğer android cihazlarda, ekstra adaptör ve dönüştürücülerle uğraşmak durumunda kalmadan direkt kulaklığınızı bağlayabiliyorsunuz.
  • Bu özellik Boya By-M1 modelinde yoktu. Güncel -kulaklık çıkışı olmayan- tüm telefonlarda, direkt telefonunuza kendi ses adaptörünüzü takıp kullanabiliyorsunuz.
Apple cihazlar için lightning / android cihazlar için de type-c kulaklık dönüştürücüleri
  • Kulaklık çıkışının güzel bir avantajı olarak, sesinizi anlık duyabileceğiniz için size sesinizi monitör etme (ses prodüksiyonunda ham sesi duymak anlamına gelir) şansı sağlıyor. Örneğin karşılıklı bir podcast kaydında, kulaklık takmanız durumunda karşı tarafın da sesini duymanızı sağlıyor. (diğer türlü maalesef telefonunuza kulaklık takamayacağınız için sesi duyamazsınız)
  • Tabi ki önemli avantajı, sesinizin seviyesini duyabilirsiniz buna göre de mikrofon pozisyonunuzu ayarlayabiliyorsunuz.

Bu arada üzerindeki mikrofon da omni directional condenser olarak geçen bir tip mikrofon. Yani Omni mikrofon, çevresindeki her konumdan ses alıyor demek ki bu da sesi güçlü ve verimli aldığını gösterir.

Omnidirectional (heryönlü/küresel) mikrofonlar, her yönden gelen sesi eşit duyarlılıkta alır.
  • Bunun yanında üzerinde bir desibel switchi var. bunun sayesinde kayıt yaptığınız ortamda ses yüksekse hemen -10db’e alıp sinyal gücünü düşürebilirsiniz. Enstrüman çalarken, yüksek sesli konuşurken, gürültülü bir ortamda kayıt yaparken bu oldukça avantajlı. duruma göre seçebiliyorsunuz.
  • Bilgisayarınıza bağlayıp kullansanız bile masanızın üzerine koymadan kullanacağınız için hem sürekli ses azalıp artmayacak hem de klavye sesinden olabildiğince uzak kalmış olacaksınız. (bunun da testi yukarıdaki videoda)

Şimdi bu mikrofonu bir kaç farklı ve zorlu ortamlada deneyelim isterseniz, tam performansına bakalım nasıl duyulacak.

Videoda; bahçe ekipmanları ile gürültü testi ve dış ortam konuşma testlerini dinleyebilirsiniz.

Test Değerlendirmem: 
Fiyatına göre (güncel olarak 250 TL) böyle ses veren bir mikrofon elimdeki ve piyasadaki pek çok mikrofondan daha iyi ses alıyor kesinlikle. Uzun kablosu da kesinlikle büyük bir avantaj. Kablosu da ince görünmesine rağmen hem giriş hem de çıkış bölümünde sapasağlam duruyor. Kısacası ben beğendim. Dibinde 90 dB’lik bir ses varken konuşmalarımın anlaşılması da beni çok şaşırttı. Daha tatsız bir sonuç bekliyordum. Gayet iş yapar.

Daha önceden hayran kaldığım modellerden biri Boya By-HM2. Bu model de pratikliği ve özellikle fiyatı ile benden yüksek puan aldı.

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.
Bir sonraki incelemede görüşmek üzere.