Hemen Her Şeyi Öğrenebileceğimiz Online Eğitim Siteleri

Eğer blog okuması yapmak istemezseniz içeriği video üzerinden de takip edebilirsiniz.

🫂 üretimime destek vermek ister misin?
Dünyanın en iyi üniversitelerinden, en iyi öğretmenlerinden ya da kendi alanına hakim en iyi eğitimcilerden hemen her konuda bir şeyler öğrenebileceğimiz onlarca kaynak var ve bunlara çevrimiçi olarak erişebiliyoruz.

Özellikle evlerimizde zaman geçirdiğimiz bu zorunlu ve zorlu dönemde, moralimizi düşürmemek, daha da evhamlanmamak ve bunların ötesinde kendimize fayda sağlayabilmek için, sürekli güncellenen vaka tablolarından, sağlık haberlerinden biraz olsun kendimizi izole etmeliyiz.

(Not: Bu yazıyı pandemi döneminde yazmıştım, biraz daha revize edip, günümüzdeki aktif kullanım alışkanlığımı da eklemeye gayret gösterdim)


Her şeyden önce gündemden uzak kalabilmek ve başka şeylere de odaklanabilmek adına twitter, instagram, facebook alışkanlıklarımızdan biraz olsun uzak kalmak eminim hepimize iyi gelecektir. ⬇️

kendimizi geliştirmek dedim.
Cep telefonu tablet ya da bir bilgisayar ile düzenli çalışmalar, öğrenimler yaparak, sonunda bir çok konuda o işin bileni hatta öğreteni hale gelebilirsiniz.

Bu bölümde sizlere hemen her şeyi öğrenebileceğiniz online kaynaklardan bahsetmek istiyorum.

Hoş geldiniz. Başlayalım..

Bir önceki bölümde ilk okuldan üniversiteye öğrencilerin, eğitime zorunlu ara sebebiyle hangi sistem ya da sistemlere geçiş yaparak eğitim alacağından bahsetmiştim. Özellikle EBA sisteminden.

Şimdi ise amaçladığım, zorunlu ve üniversite eğitim sürecinin dışında yine eğitim hayatınıza fayda sağlayacak, bunların dışında, iş kurmaktan, yemek yapmaya, psikoloji, tarih, sağlıktan, programlamaya, mesleki eğitimlerden, yabancı dil öğrenmeye tüm konulara eğer merakınız ve hevesiniz varsa derinlemesine dalabileceğiniz hazine gibi kaynaklardan bahsetmek istiyorum.

Belki de bunlar, sizin için hayatınıza yön vermenizde disiplinli bir yardımcı ve eminim ki bir altın bilezik olacak.

Belki yeni bir yetenek edinmekte, belki mevcut yeteneklerinizi geliştirmede ve işinizde uzmanlaşmanızda faydası olur. bunların tamamen dışında bakalım; belki entelektüel birikiminizi arttırır, çok farklı konularda derinlemesine bilgiler edinirsiniz.

Bir ya da bir çok kaynaktan aldığınız bilgi kendi tecrübeniz ile çok farklı yerlere gelebilir.

Şimdi sayacaklarımın bir çoğunu biliyor olabilirsiniz. ama derli toplu bir arada olması adına (kendim için de düzenli bir liste olması için) hazırlıyorum.

İçlerinde İngilizce olanlar da Türkçe olanlar da var.
Diğer diller de var tabi.

Kendimizi geliştirmenin önemli adımlarından biri de, dış kaynakları da tarayacak / öğrenecek kadar yabancı dile hakim olmak. En başta da İngilizce'ye.

Lütfen bunu (İngilizce'yi) hiç yadsımayalım ve bu dolu dolu eğitim hazineleri umarım bizi İngilizce'ye bir yerlerinden başlamamız için oldukça teşvik edici olur.

Şimdi başlayalım…


http://www.coursera.org/

En başa en kıymetlilerinden birini koymak istiyorum. Coursera’yı.
Google’dan sonra internette karşılaştığınız en güzel, en verimli şey olabilir çünkü.

Çünkü standart eğitim sitelerinden farkı dünyadaki pek çok üniversitenin eğitimlerini içinde barındırması, lisans, yüksek lisans ve sertifika programlarının olması ile adeta bir online okul olması farkı var.

Coursera, Stanford Üniversitesi’den Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından 2012 de kuruluyor.

Mühendislik, beşeri bilimler, tıp, biyoloji, sosyal bilimler, matematik, fizik, işletme, hukuk gibi alanlarda eğitimler var ve 24 milyondan fazla üyesi bulunuyor.

En çok online kursa ulaşacağınız sitelerden birisi.

Ücretsiz alabileceğiniz çok sayıda ders var burada bir fark eğer sertifika almak istiyorsanız, ki iş hayatınızda etkili olacak sertifikalar da var o zaman sertifika ücreti ödemeniz gerekiyor.

Aldığınız eğitimimin içeriği için değil sonucunda almak istediğinize göre ödeme yapmanız gerekiyor ya da gerekmiyor.

Coursera aynı zamanda bir çok üniversite ile ortak çalışıyor.

Listede Türkiye’den sadece Koç Üniversitesi görünüyor.
11 ana kategoride dersler mevcut.


https://www.edx.org/

Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün beraber hayata geçirdiği proje.

Yine sertifika alabiliyorsunuz pro üyelik modeli de var.

Burada Biyolojiden, sanata, ekonomiden tasarıma, kültüre, bilgisayar bilimine yine derya deniz bir dehliz var.


https://www.udacity.com/

Udacity’ye gelelim.

Udacity daha çok bilgisayar bilimleri konusunda eğitimler bulabileceğiniz, Stanford üniversitesi’nden Sebastian Thrun ve Virginia üniversitesi’nden David Evans’ın kurduğu online bir üniversite diyebiliriz.

Veri mühendisliğinden, yapay zekaya, programlamadan otonom sistemlere bir eğitim havuzu var.


https://www.khanacademy.org/

Khan Akademiye geldik.

Khan Academy diğerlerinden farklı olarak tamamen ücretsiz, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ve her şey bedava.

Özellikle 1 ile 12. sınıf arasındaki Matematik, fen bilimleri konularında sınıf sınıf eğitimler var.

Bunun dışında ekonomi ve finans, sanat ve sosyal bilimler, bilgisayar bilimi dersleri mevcut.

Bazı derslere ise Türkçe dublajlı ya da Türkçe Altyazılı ulaşabiliyorsunuz.


https://www.udemy.com/

Gelelim Udemy’ye.

Odtü Bilgisayar Mühendisliği mezunu Eren Bali’nin bir girişimi.

Şu anda Türkçe eğitim alabileceğimiz düzenli eğitimleri takip edebileceğimiz en büyük platformlardan biri.

Dünyada da önemli online eğitim sitelerinden biri olmuş durumda.

Genellikle ücretli eğitimlerin bulunduğu bir platform.

Kimi eğitmenlerin ücretsiz eğitimleri de var ama sık sık karşımıza çıkan indirimlerle de uygun fiyatlara dersler alabileceğimiz bir eğitim alanı.


http://www.ted.com/

Sırada Ted Talks var.

Bir online okul gibi değil de kendimize ilham katabileceğimiz videolar serisi barındıran bir platform gibi düşünebiliriz.

paylaşmaya değer fikirler sloganını benimsemiş, öncelikle teknoloji, eğlence, dizayn konuları hakkında konferanslar yayınlayan, şimdilerde birçok akademisyen, filozof, bilim insanı, emekli asker, mühendis v.b. katılımcılarıyla günüzümün değişik ve bazen çoğu kişinin aklına gelmeyen konularına kafa yoran, kâr amacıyla kurulmamış bir oluşum Ted. Çoğu videosunda türkçe altyazısı da var. Kesinlikle size çok şey katacağına eminim.

Toplamda 4200'den fazla video barındıran TED'de 750'den fazla Türkçe Altyazılı ilham verici video var. Buradan ya da aşağıdaki görsele tıklayarak olaşabilirsiniz.

Toplamda 750'den fazla Türkçe altyazılı video için görsele tıklamanız yeterli

https://ocw.mit.edu/

Bir sonraki Platform MIT yani Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ’nün ‘MIT Open Courseware’ sayfası. Dünyanın en iyi üniversitelerinden MIT’de müfredatlarında bulunan dersleri online olarak alanında dünyanın önemli hocalarından olan akademisyenlerden alabilirsiniz.


http://online.stanford.edu/courses

Yine dünyanın en iyi üniversitelerinden bir diğeri olan Stanford’ta da erişebileceğiniz ücretsiz online dersler mevcut.

Yine üniversitenin kendi hocalarının anlattığı dersler ile kendi alanınızda en üst seviye tecrübe edinimi olan hocalardan eğitim alabilirsiniz.


https://www.pluralsight.com/

Eski adı ile Code School yeni adıyla PluralSight'da Pyton’dan . Net’e , HTML / CSS ‘den Java Script’e PHP ‘ye bir çok kodlama dilini öğrenmek için kullanabileceğiniz güzel bir kaynak.


https://www.codecademy.com/

Codeacademy’de programlamayı, web geliştiriciliğini ve veri bilimini uygulamalı bir şekilde öğrenebilirsiniz.


https://www.futurelearn.com/

Future Learn’e geldik.

Buranın kullanım düzeni biraz daha farklı.

Hukuk’tan, tarih’e, sağlık’tan psikolojiye, kodlamaya eğitimlerin olduğu siteye ücretsiz kayıt olarak, kurs süresi kaç hafta ise o kadar + 2 hafta daha erişim sağlayabiliyorsunuz.

Tüm eğitimi aldıktan sonra size alışmanız, çalışmanız için 2 hafta daha veriyor gibi düşünebilirsiniz.

Ömür boyu erişim için para ödemeniz gerekiyor.


http://www.tutorialspoint.com/

Özellikle bilgisayar bilimleri konusunda öne çıksa da yönetim, pazarlama, spor, tasarım gibi konularda da yazılı ve videolu dersler bulabileceğiniz bir platform.


https://dash.generalassemb.ly/

Bu da web tarayıcınızda uygulamalı bir şekilde HTML, CSS ve Javascript öğrenerek web developer | web geliştiricisi olabileceğiniz bir site.


https://mva.microsoft.com/

C# ile programlama, web programlama, veri tabanları gibi konularda dersler bulabileceğiniz Microsoft’un eğitim sitesi.


TÜRKÇE EĞİTİM SAYFALARI

İngilizce eğitim istemeyenler ya da hızlıca Türkçe eğitim veren sitelere girip kendilerini geliştirmek isteyenler için hızlı bir liste paylaşıyorum şimdi de.
https://wpokulu.co/

Öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, bilginin paylaşıldıkça arttığına inanan, Özgür Yazılımları kullanan ve öğreten bir eğitimci olan Fikret Tozak tarafından kuruldu

Yaratıcı tasarımlar yapmak isteyen webmasterlar, kendi sitesini yönetmek isteyen girişimciler, e-ticaret sahibleri, bloggerlar, web sitelerini kolayca yönetip kullanmak isteyen kuruluşlar, freelance çalışanlar için WordPress tabanlı tüm işlerinizde WP Okulu gerçek bir dijital okul.


Google Dijital Atölye

Dijital pazarlama konusunda Google’ın hazırladığı bir kaynak.


Turkcell Akademi

Turkcell’in kişisel gelişim, girişimcilik, sınavlara hazırlık, İngilizce ve çok daha fazla konuda Türkçe içerik yayınladığı platform.


Turkcell Geleceği Yazanlar

Mobil uygulama geliştirmek isteyenler için Turkcell’in eğitim sitesi.


Microsoft Açık Akademi

IoT, C#, ASP.NET, Unity, web programlama ve çocuklar için programlama içerikleri barındıran Microsoft’un Türkçe eğitim sitesi.


İstanbul İşletme Enstitüsü

Online canlı dersler alıp, sınavlara girerek sertifika kazanabileceğiniz bir uzaktan eğitim sistemi. İş analizi, liderlik, tasarım, iletişim gibi konularda kurslar bulabilirsiniz.


Bu saydıklarımın dışında da tamamen ücretli, abonelik sistemli eğitim sayfaları da var.

Onlardan da bahsetmek isterim
www.teamtreehouse.com (Evde Öğrenim İçin İnteraktif Çevrimiçi Kodlama Dersleri)

Treehouse kendini web tasarımı, web geliştirme, mobil geliştirme ve oyun geliştirme alanlarında başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar kurslar sunan çevrimiçi bir teknoloji okulu olarak tanımlıyor. Eğitimleri teknoloji sektöründe kariyer yapmak için bilgisayar kodlama becerilerini öğrenmek isteyen yeni başlayanlara yönelik olarak geçiyor.


Eski adıyla Lynda şu anda LinkedIn Learning adıyla olarak hizmet veriyor.

1995 yılında Lynda Weinman tarafından Lynda.com olarak kurulmuş ve 2015 yılında LinkedIn tarafından satın alınmıştı. Microsoft da Aralık 2016'da LinkedIn'i satın almıştı.


https://www.skillshare.com/

Skillshare belki bazı yönleriyle ilham verici olması açısından diğer bazı online eğitim platformlarından ayrılıyor diyebiliriz.

Kursların çoğunluğu, bir projeyi tamamlayarak öğrenmenin birincil hedefi ile ders vermekten ziyade etkileşime odaklanmaktadır.

Ana kurs kategorileri arasında yaratıcı sanatlar, tasarım, girişimcilik, yaşam tarzı ve teknoloji yer almakta.


https://courses.platzi.com/

Platzi 2014 yılında Freddy Vega ve Christian Van Der Henst tarafından Kolombiya'da kuruldu.

Programlama Temelleri, Nesnelerin İnterneti, Programlama için Matematik, Facebook Reklam Platformu, Google Bulut Platformu, IBM Bulut, Arayüz Tasarımı ve Unity ile Geliştirme gibi eğitimlerin verildiği bir online eğitim merkezidir.

2019 yılında Platzi, Facebook ile işbirliğine girerek teknoloji alanında yeterince temsil edilemeyen nüfuslardan Brezilyalı, Kolombiyalı ve Meksikalı öğrenciler için burs programı başlattı (1000 öğrenci) Ayrıca Kolombiya Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile Kolombiyalı 3.000 öğrenciye burs sağladılar.


https://www.class-central.com/

Tüm hepsinin dışında yine de kararsız kaldınız diyelim. Google’a Yandex’e baktınız tam kafanızda oturmadı. Class Central adında online Eğitim arama motorunu kullanabilirsiniz.

Tabi bu diğer saydığım siteler gibi bir tasarım, düzen içerisinde değil belki ama hangi kategoride, toplam kaç dersin olduğu ve alt dallarıyla derinlerine inebileceğimiz bir ana sayfası var. Bu da yine bilgilerimizin yanında olsun.

Class Central’da Bilgisayar Biliminden, iş dünyasına, sanat ve tasarımdan programlamaya, sağlığa kadar pek çok kategori var. Eğitim sitelerinde bulunan dersleri sıraladığı bir paneli var.

Class Central'ın giriş sayfasındaki eğitim arama motoru

Son Not:
Pandemi sürecinde öğrendiğimiz en büyük şey belki de evlerimizde olduğumuz ve iş zamanında geçirdiğimiz zorunlu zamanlarda kendimize yeni beceriler edinmemiz gerekliliği oldu.

İş, aile ve mümkünse dinlenme dışında kalan zaman gerçekten pırlanta gibi bir süreç ve dünyanın düzeninin değişiminde kendimizi ne kadar geliştirebilirsek o denli hayatı daha değerli yaşayabileceğimiz anlamına geliyor.

Dolayısıyla ek meslekler ve beceriler edinmek artık bir lüks değil, gereklilik özellikle de bu ekonomiyi kendi avantajımıza çevirme çabasındayken.

Öğrendiğimiz, kolumuza altın bilezik yapacağımız her bir yeteneğin pek çoğu bize
-hayatımızı değiştirtecek, belki de bir başka kariyer yolu açacak kadar- gerekecek ve hatta fazlasına da ihtiyacımız olacak gelecek kariyer plânlarımız içinde.

Lütfen kendinize değer verin, sevdiklerinizi önemseyin ve tat alarak yaşayabilmek için gereken tüm adımları atıp
DAHA GEÇ OLMADAN, KENDİNİZE BİLGİ YATIRIMI YAPIN.

Umarım faydalı ve ilham verici bir okuma olmuştur sizler için de.


Bu süre zarfında fırsat oldukça online eğitimlere katılıp, kendime bir şeyler katmak için çabalıyorum ve bu süre zarfında bir çok sertifika aldım, kendi mesleğimde ve yeni girişimlerimde çok büyük faydasını da gördüm.

Umarım sizin de ufkunuzu açacak, kariyerinizde ve yeni iş girişimlerinizde yararını göreceğiniz pek çok eğitim ve sertifika programına dahil olabilirsiniz.

Lütfen Unutmayın: "Öğrenmek, dünyayı farklı bir ışıkla görmemizi sağlar, ve kendimizi sürekli geliştirme potansiyelimizi ortaya çıkarır''

Zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Görüşmek üzere.
Sercan