❤️🩹 İçinden Çıkamadığımız Olgu -SURVIVOR GUILT (Hayatta Kalma Sendromu)
Büyük Felaketlerden Sonra Yaşanan Hayatta Kalma Sendromu Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?
Merhaba Sevgili Okur,
Normale dönemediğimiz bir gerçek, ‘’ben bu aklı hangi gayretle, nasıl normale çevirebilirim’’ diye boş sorgularla bir süre daha böyle yaşayacağımız da mâlumunuz.
Yaşadıklarımıza direkt ya da dolaylı olarak maruz kalıp da hayatta kalmış pek çoğumuzun içinde oluşan huzursuzluğun adı muhtemelen SURVIVOR GUILT > “ Hayatta Kalma Sendromu” imiş.
Bu, isminden de anlaşıldığı gibi, travmaya bağlı bir suçluluk duygusu.
Travmatik olaylar, suçluluk duygularına ve travma sonrası stres bozukluğuna (PTSD- Post-traumatic stress disorder) yol açabilir.
SURVIVOR GUILT terimi, ilk kez 60’larda ortaya atılmış.
Tecrübeleri birbirine benzer olan, holocaust (yahudi soykırımı) sonrası hayatta kalan kişiler çeşitli terapistlere gittiklerinde birbirilerine oldukça yakın olan psikolojik durumlara sahip olmuşlar, katılımcıların çoğu, yaşanan travmatik olayların sebebiyet verdiği kayıplar için kendilerini suçluyor gibi görünen bir profil çizmişler.
Hayatta kalan kişi, travma esnasında, yaptığı veya yapmadığı eylemler nedeniyle uzun süre pişmanlık hissettiğini aktarmış. Bu suçluluk hissi, can, mal, sağlık, kimlik veya insanlar için önemli olan başka bir dizi şeyin kaybedilmesinden sonra da oluşabilir.
örneğin:
- soykırımda rastgele bir seçimle gaz odalarına alınmış bir aile üyesi olan kişinin, gaz odalarına giren kendisi olmadığı için kötü hissetmesi.
- savaşta arkadaşını kaybeden bir askerin arkadaşını kurtarmak için savaş alanına dönmediği için yoğun bir pişmanlık duyması.
- tecavüz mağdurunun, kendisini kurtarmadığı veya yeterince mücadele vermediği için kendisini suçlaması.
- depremzedenin depremde enkaz altında kalan komşusu için kendisini suçlaması.
- birçok kişinin hayatını kaybettiği bir kazada kurtulduğu için kendisini suçlaması
hayatta kalanların suçluluk duymasına yol açabilecek olaylar arasında toplu silahlı saldırılar, askerlik, doğal afet, savaş ve COVID-19 salgını gibi herkesin hayatını değiştiren olaylar yer alıyor.
hayatta kalma suçluluğu yaşadığımıza dair işaretler şunlar olarak tanımlanıyor:
- Sizi yaşadığınız travmatik olaylara geri götüren anılarda takılı kalmak veya kabuslar görmek,
- Sürekli olarak başınıza gelen kötü olayı düşünmekten kendinizi alamamak,
- Yeterince iyi olmadığını düşünmek,
- Sinirli veya kızgın olmak,
- Yaşananları geride bırakmakta güçlük çekmek.
Peki bu sendromla başa çıkmak için neler yapılabilir?
- Duygularınızı hissetmek için kendinize izin verin. Duygularınızı bastırıp ve onlardan kaçmaya çalışmayın.
- Farkındalık egzersizi yapın ve kendinizle ilgili olumlu gerçeklere odaklanın.
- Kendinizi başkalarından izole etmeyin ve insanlarla bağlantıda kalın. Bu desteğe sahip olmak, mücadelenizde size yardımcı olacaktır.
- Çoğu zaman, bir iyilik yapmak suçluluk yükünün ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ruhunuza iyi gelecek iyilikler yapın.
- Profesyonel yardım alın. Profesyonel olarak eğitilmiş bir terapist, zihinsel sağlık sorunlarınızda size yardımcı olabilir.
Hepimize yeniden geçmiş olsun, hepimizin başı sağolsun.
Haftaya eğer ki mental olarak başarabilirsem kaldığım yerden podcast, youtube videoları ve teknoloji bültenlerine kaldığı yerden devam etmeyi plânlıyorum. Bakalım.
Aşağıdaki bültenlerden ise umarım hiç bir zaman ihtiyacımız olmayacak bilgilere, uygulamalara erişebilirsiniz.
Tüm bu olanları, hayatın akışına kapılıp unutmayacağımız ve bir an önce büyük adımların atılacağı daha güvenli, sağlıklı ve aydınlık günlere.
Sercan.