Müzik Yaparken Taklaya Gelmek

Müzik Yaparken Taklaya Gelmek
Photo by Techivation / Unsplash

Sevgili müzisyen arkadaşlarım ve müzik heveslisi genç kardeşlerim, büyüklerim. Bir müzisyen, seslendirme ve kayıt teknolojileri eğitmeni olarak bir iki kelâm etmek istiyorum. Bütçemizin yettiğince, ekipmanlar, güzel enstrümanlar alıyoruz ve belki bir minik albüm, belki ufak tefek kayıtlar yapıp geride hoş sedalar, anılar bırakmak istiyoruz.

Lâkin, bir şeyi satın alır almaz akşamına ‘’yaa en iyi ekipmanı aldım ben x kişisi gibi kayıt yapamıyorum, yapıyorum ama olmuyor, şu düğme ne işe yarıyor, bunu çevirince ne oluyor ?’’ gibi sorularla kendinizi üzmeyin, dertlerden dertlere koşmayın lütfen.

Çevirelim bakalım o düğmeyi ne oluyor, basalım bakalım bu switch’e ne aktif / pasif oluyor?

En iyi ekipmanı almanız sizi gerekli ya da (görece) gereksiz masrafa sokar ama bir şeyi doğru öğrenmenizi sağlamaz.

Bilgi edinmek satın almayla orantılı bir şey değil ne yazık ki.

Nasıl ki, en iyi makineyi de alsak Ara Güler gibi fotoğraf çekemeyeceğimiz gibi, en süper ekipmanla da 10 dakika sonra ‘’Abbey Road Studios’’ kayıtları yapmamız mümkün olamıyor, olamayacak da muhtemelen.

Merak ettiğiniz bir şeyi, size seve seve zaman ayıracak, ancak sorduğunuz ‘’cevaplarına her yerde erişebileceğiniz’’ sorularla hayal kırıklığına uğratacağınız bilgili yakınlarınızı / büyüklerinizi darlamadan evvel, en basitinden başına bir ‘’101, how to ya da nasıl’’ yazarak google youtube vb. mecralarda aratın..

Hem araştırması eğlenceli olur, hem de gitgide ne soracağınızı, üzerine neler ekleyeceğinizi öğrenmiş olursunuz.

örneğin:

  • ‘’Cubase 101'’
  • ‘’HOW to learn note’’
  • ‘’bir şarkıyı NASIL kaydedebilirim’’

…cümleleri araştırmanız için kâfi. Gerisini ilgili arama motorları zaten öneri / tavsiye şeklinde yönlendiriyor sizi. Size gereken temel bilgilere ulaşmanız bu denli kolay.

Daha sonra bütçenize ve gelecek ders / iş plânınıza göre bir profesyonelden eğitim alırsınız (tavsiyem muhakak almanız ve kendinizin belki de aylarca doğru /yanlış bir teknikle öğreneceğiniz şeyi hocasından daha kısa bir sürede doğru olarak öğrenmeniz)

Okumak, izlemek, yapılan hatalar bunlar hep üst üste eklenerek sizi olgunlaştırır.

Son not: Enstrümanınızı lütfen sevin. Ona zaman ayırın. Bir şeyler üretin, arkadaşlarınızı teşvik edin, onlarla da bir şeyler yapın. Müzik yapan çok sınırlı bir insan kitlesinin içinde olduğunuzu unutmayın, Kendi kıymetinizi bilin ve enstrümanıza sahip çıkın. Kolay alınmayan şeyleri bir çırpıda tozlu dolap üstlerine, çek yatların altlarına sokuşturmayın..

Kendime not: en kısa zamanda bir şeyler çalıp, youtube’u videolarla dolduracağım. Ayrıca ‘Sercan AnlatıyorYoutube kanalına kaldığım yerden devam edeceğim.. (edemedi)

sıradaki şarkı Ajda Pekkan’dan tüm Petrol sevenlere geliyor.