Podcast Nedir? Kimler Podcast Yayınlayabilir? Türkçe Podcastler ve Faydaları
Merhaba hoşgeldiniz.
Sercan Anlatıyor’dan Herkese Merhaba. Umarım Keyifler Yerindedir.
Bugün keyifli bir konu konuşacağız PodCast’dan bahsedeceğiz. Böyle biliyor gibiyim, biraz radyo gibimsi ama tam öyle de değil gibi diyor olabilirsiniz. Biraz bakalım neymiş, ne değilmiş.
Konuya girmeden önce;
Öncelikle bir PodCast yayınına başladım bunu belirtmek isterim. Youtube disiplininden biraz farklı tabi. Videoları direkt sese çevirip işi kolaylaştırmak istedim en başta, ama sizi sadece dinleyen dinleyiciye videolardan daha daha farklı seslenmek, konu içeriklerini daha da farklı sunmak gerekiyor. Çünkü sizi sadece dinliyorlar. Linkleri Aşağıya bıraktım
Sercan Anlatıyor Podcast Bölümleri:
Apple PodCast: http://bit.ly/SercanAnlatiyorApple
Spotify PodCast: http://bit.ly/SercanAnlatiyorSpotify
Google PodCast: http://bit.ly//SercanAnlatiyorGoogle
Deezer PodCast: http://bit.ly/SercanAnlatiyorDeezer
Spreaker PodCast: http://bit.ly/SercanAnlatiyorSpreaker
İlk Program ‘’8 Boyutlu Müzik’’ . Onu Bir kenara kaydedelim.
Şimdi Bölüme Başlayalım.
İçinizdeki coşkun seli durduramadınız ve bildiklerinizi, söylemek istediklerinizi, yaptığınız sohbetleri başkaları da duysun istediniz diyelim. Kamerayla, kurguyla, çekim açılarıyla hiç uğraşmadan yayın yapmak istediniz..
Sadece siz ve dinleyenleriniz, işte PodCast bu yüzden var.
…
Kimse bana frekans vermez, radyo programı yapamam, hele youtube’dan hiç anlamam diyebilirsiniz. Çok güzel içeriklerim var ama kamerayla barışık değilim, zaten video çekmeyle uğraşacağım zamanda 10 tane yayın kaydederim de diyebilirsiniz, kameraya konuşurken; hele ki devamlı içerik üretmeye kalkacaksam tamamen stres olurum diye de düşünebilirsiniz.
Her gün ya da her hafta aynı saatte müsait olmanız gerekmeden, içinizdekileri anlatıp, aklımda bilgilerim, dilimde kelimelerim diyerek, sizi dinleyenlere güzel vakitler, bilgi dolu saatler geçirtebilirsiniz.
Örneğin keyifli bulduğunuz çocukluk hikayelerinizi anlatıp eğlenceli anlar sunabileceğiniz gibi, misâl Orhan Veli’nin Nahit Hanım’a olan aşkından bilmeyenlere bahsedip, edebiyat hikayelerinizle renkli bir program sunabilirsiniz. Ya da üniversiteye hazırlık tüyoları, ya da uzay bilimleri ya da girişimcilikle ilgili anlatımlar, sohbetler, anektodlar aklınıza her ne geliyorsa. Hepsini yapabilirsiniz. Devamını getirebileceğiniz her şey, sizin bir dizi program yapmanızı sağlayacaktır..
Nasıl ki Youtube sizin televizyon kanalınızsa, PodCast yayını da o denli Radyo Programınız. Böyle düşünebilirsiniz.
Yayıncı olmak istemiyorsunuzdur. Sadece bir dinleyici de olabilirsiniz tabi ki.
Günde sadece bir kaç dakika bile olsa, bir şeyler öğrenmeye harcadığınız zamanı önemli ölçüde artırabilir, dinleme becerinizi geliştirip, odaklanmanızı iyileştirebilirsiniz..
Yani yeni bir dil öğrenebilir, metrobüsün sıkışıklığında elinize alıp çeviremediğiniz sayfaları yol boyunca dinleyebilir, bir gün önceki kaçırdığınız gündemi kaldığınız yerden takip edebilirsiniz.
Sesli podcastler sadece ses içerdiği, video datası barındırmadığı için de fark edilir oranda daha az kotanızı kullanır. Bununla ilgili de tasarruf planlıyorsanız faydalı olabilir. Aynı zamanda Spotify, Apple Müzik ortamlarında nasıl ki çevrimdışı dinlemeler yapıyorsak, daha önceden indirdiğiniz, ya da abone olduğunuz için otomatik olarak, yaptığınız ayara göre kablosuz ya da mobil şebeke internetiniz ile cihazınıza indirdiğiniz yayınları yürürken, araç kullanırken, spor yaparken veya günlük rutininizde rahatlıkla dinleyebilirsiniz.
O zaman size biraz podcast’ten, sürecinden ve bir yayın yapmak istediğinizde nelere ihtiyacınız olduğundan kısaca bahsedeyim..
PodCast’in en anlaşılabilir tanımı için şunu diyebiliriz
Podcast’ler, bir programın internette bulabileceğiniz bölümleridir. Podcast’ler genellikle orijinal ses veya görüntü kayıtlarından oluşur; ancak bir televizyon ya da radyo programının, dersin, performansın veya başka bir etkinliğin kaydedilmiş yayınları da olabilir. Yani sonradan izlenebilir her seri neredeyse bir podcast yayını olarak bizlere sunulabilir. Tabi ki siz de sunabilirsiniz.
Video da dedik. Bazı eğitim, öğretim serileri hazırladığınızda görsel bir içerik sunmanız gerekebilir. O zaman video podcast hazırlamış olursunuz. İşte bu, yine online içerik üretimine giriyor. Ben, şimdi sizlere bizi daha çok ilgilendiren ses kısmından ve bunun detaylarından biraz bahsedeyim .
PodCast adı, Apple’ın iPod’unun popüler olmaya başladığı zamanlar ortaya çıkıyor. iPod ile Ingilizce yayın anlamına gelen Broadcast ’ten türetilmiş bir kelime.
Mtvnin Vj’lerinden Adam Curry ve yazılım geliştirme uzmanı Dave Winer’ın ortaklaşa yarattığı bir çalışmanın sonucu bu PodCast hadisesi.
Eskiden de kullanmışlığınız var ise bilmeniz muhtemel bir sistem ile çalışıyor. RSS sistemi ile. Bu sistem ile bir yayına abone olunduğunda bir gazete makalesi, bir blog yazısı, bir yazarın son paylaşımı içeriği farketmeksizin, bir yayıncı, herhangi bir içerik oluşturduğu zaman, bu abonelere o takip ettiği kategori ya da yazının hatta bir yazıya yapılmış yorumların, onlara verilmiş cevapların bir akışı gelirdi. Halen bu sistem kullanılıyor tabi. Her sitede bulunmuyorsa da, şimdinin mail aboneliği gibi de düşünebilirsiniz.
İşte bu rss sistemi üzerine kurulu ekip çalışması ile Adam ve Dave Beyler internette barındırılan ses dosyalarını, abonelik sistemi ile her yeni güncellemede, kullanıcıların tekrar o siteye, blog ya da o sistem her ne ise sürekli girip, yeni bir şey var mı diye güncellemek zorunda bırakmadan yayını takip etmek isteyenlerin önüne getiriyordu.
Yeni bölümler eklendiğinde yine özel podcast uygulamalarıyla otomatik olarak indirilecek ve istendiği an bilgisayar ya da herhangi bir cihazdan dinlenebilecek bir sistem bu. Az önce de bahsettiğim gibi cihazınızdaki ayarları yaptığınızda, takip ettiğiniz yayıncının sayfasında yeni bir yayın belirdiğinde bunu direkt olarak indirip (ister kablosuz ister mobil şebekenizden) size bildirim göndermesini sağlıyor.
Zamanla bu sistem o kadar popülerleşti ki geleneksel radyo programları bile bu formatta destek vermeye başladılar. Günümüzde takip ettiğimiz pek çok radyo programcısı düzenli olarak geriye dönük de dinlenebildiği için arşivleme imkanı da sağladığından bu sistemi kullanıyor.
Hatta yaptıkları anlaşma ile Michelle ve Barrack Obama çifti de yakında Spotify’da Podcastlerini yayınlayacaklar.
Sonrasında Adam Curry yayın yapmak isteyecek kişilere yönelik bir web sitesi kuruyor milyonlarca dolar yatırım alıyor köşeyi dönüyor.
Derken Apple durur mu hemen olaya el atıyor iPod’un yazılımı içerisine PodCast kategorisini dahil ediyor ve aklınıza gelen her konuda, dünyanın her yerinden, adını daha önceden hiç duymadığınınız kişiler yayınlar gelmeye başlıyor. Kimisi devam ediyor, popülerleşiyor, kimisi beklediğini bulamıyor ya da sürekliliği kolay sağlayamıyor ve bırakıyor. Youtube da böyle değil mi zaten. Bir hevesle başlanıp bırakılan onca kanal var bildiğiniz gibi.
Böyle böyle gelişe gelişe günümüze baktığımızda Apple PodCast başta olmak üzere, Spotify’dan SoundCloud’da, Spreaker’dan, PodBean’e, AudioBoom’dan, Anchor’a, Podomatic’e kadar pek çok platform var. Yayın’ınızı yayınlayabileceğiniz ve yayınlanmışları dinleyebileceğiniz platformlar bunlar.
Türkiye’de bu işi gayet periyodik bir şekilde devam ettiren, anlatmak istediğini tüm gayretiyle aktarabilmek için çaba gösteren yayıncılar var.
Örneğin;
Ünsal Ünlü: https://soundcloud.com/unsal-unlu-1
Açık Bilim: http://www.acikbilim.com/category/yay…
Girişimci Muhabbeti: https://www.spreaker.com/show/girisimci-muhabbeti
Nilay Örnek: https://spoti.fi/2YbCYZb
Yaşasın Bağzı Filmler: https://bit.ly/2SAMNOZ
Radyo gibi olduğu için her an dinleyebileceğiniz, onlarca yüzlerce podcast var. Sıralamak, birini birinin önüne koymak mümkün değil tabi. Her biri kendi hayat gailemize göre bir diğerinden daha kıymetli olabilir bizim için.
Eğer Sizin de takip ettiğiniz, diğer dinleyenlerin dinlemesini önereceğiniz PodCast’ler varsa lütfen yorumlarda paylaşın. Beraberce bilgilenelim.
Dinlemesi güzel de biz bu yayını nasıl yapacağız? Eşe dosta, Amerika’daki Kuzenlere nasıl ileteceğiz, bizi sosyal mecralardan takip edip, yayınlarımızdan da etme potansiyeli olan, yayın yapsak abone olacak kendi kategorimizdeki meraklılara nasıl ulaşacağız derseniz onu da bir sonraki PodCast Bölümünde sizlere örnekleriyle, ekipmanlarıyla, kullanım şekilleriyle anlatmak isterim. Lafı daha fazla uzatmadan kendinize iyi bakın hoşçakalın.
Bol bol podcast dinleyin.