Ses Hijyeni Nedir?

Ses Hijyeni Nedir?
tezahürat yapmak, çığlık atmak, bağırmak ya da yüksek sesle konuşmaktan / şarkı söylemekten kaçının.

ses hijyeni nedir, ses sağlığımızı nasıl koruruz, hangi alışkanlıklar önemli, hangilerinden kaçınmalıyız, zararlı alışkanlıklardan nasıl kurtuluruz?

Merhaba Hoşgeldiniz.

İçeriklerimde, özellikle içinde ses konusunu anlattığım içerik üretimi ya da mikrofonlarla ilgili konularda sürekli ses önemli ses önemli diyorum ya hani, mikrofonun öneminden, yeri geldiğinde sesin görüntünün önüne geçtiğinden bahsediyorum.

Farkediyorum ki bir konuyu atlıyorum.

Kendi sesimizin durumunu, yani ses hijyenini.

O konuşmaları yapacak, şarkıları söyleyecek, sunumları, atölyeleri, workshopları hazırlayıp dersler verecek kişilerin hangi şartlarda daha iyi sesini kullanıp sunacağına değinmemiz lazım diye düşünerek;

Bugün size ses hijyeninden bahsetmek istiyorum.

Bu terim sizlere yabancı gelmiş olabilir ya da kafanızda bir kalıba sokmuş bile olabilirsiniz.

Ses sistemimizi korumaya yönelik tüm davranışlara ses hijyeni diyoruz.

Tabi burada ilaç önerisi yapmayacağım, bir kbb (kulak burun boğaz) uzmanının, ses terapistinin alanına girmeden dikkatlice önerilerde bulunmaya çalışacağım.

Aranızda bilenler vardır belki. Müzisyenim, solistlik yapıyorum, kendi şarkılarımı yazdığım ve söylediğim bir albümüm var ve pek çoğumuz gibi uzun saatler de bir şeyler anlatarak ürünler tanıttığım, dersler verip, açıklamalar sunumlar yaptığım bir işim var. Ve üstüne bir de YouTube da var. yani sürekli bir konuşma hali.

Yani sustuğum ve gerçek anlamda sesimi dinlendirdiğim çok az zaman var. Size kendimden de yol çıkarak mini bir sesimizi koruma yöntemleri sıralamak istiyorum.

Hoş geldiniz.

Bu Konuyu 20 adımda Ses Hijyeni gibi bir başlık altında toplayıp bunlara ne kadar uyduğumuza da adım adım göz atabiliriz.

1-Öncelikle sevin sevmeyin, belki alışkanlığınız değildir.

Bol su için. İçmeniz gereken miktar vücut yapınıza boyunuza kilonuza çalıştığınız işteki temponuza göre değişse de içmeniz gereken su 1–2 bardaktan fazla bunu bilmelisiniz.

En az 2 litre. Sağlıklı bir ses için ses tellerimizin nemli olması gerekiyor. Nem, sesin, ses tellerinden kolayca geçmesini sağlıyor. Yeterli nem olmadığında ses zor üretilir , boğazda kuruluk olacağından tahriş ve şişmeler meydana gelir.Su, asitsiz meyve suyu, bitki çayı ve kafeinsiz içecekleri tükettiğimiz bir alışkanlığımız olmalı . Çok seviyoruz ama maalesef böyle.

2-Alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmalıyız.
Çünkü Alkol ve kafeinli içecekler, ses organlarımızdaki suyun emilmesine dolayısıyla boğazda ve ses organlarında kuruluğa neden oluyor..
3-Bulunduğunuz ortamın nemli olmasını sağlayalım.
Ortamın kuru olması boğazda kuruluk, burun tıkanıklığı, öksürük ve gıcık gibi rahatsız edici durumlar ortaya çıkarır ve yine sesimizi olduğu gibi sağlığımızı da olumsuz etkiler.
Bulunduğunuz ortamın nemli olmasını sağlayalım.
Bunun için kalorifer peteklerine takılan su kapları, otomatik buhar makineleri gib çözümlerle değerleri değiştirebilirsiniz.
4-
Reflü bu tahriş ve kalıcı zararları yaşamamızda çok güçlü bir etken maalesef . lütfen buna dikkat edin.
5-

bu maddelerde ise belki de en sık kendimize zarar verdiğimiz hatalarımız var.

-Tezahürat yapmak, çığlık atmak, bağırmak ya da yüksek sesle konuşmaktan kaçının.

Yüksek sesle konuşmaktan /bağırmaktan kesinlikle kaçınmalıyız

-Uzun süreli konuşmamaya çalışın. bu telefon için de dahil uzun süreli telefon konuşmaları da sesinizi oldukça yoracaktır.

-Kısa süreli bile olsa odadan odaya bağırmayın. sesinizi uzağa göndermek yerine siz oraya gidin.

-Kalabalık ortamlarda konuşmaktan olabildiğince kaçının bilhassa bu sizi çok yoracaktır.

-Geniş bir oda, salon ya da sınıf gibi bir ortamda konuşacaksanız mikrofon ve buna bağlı amfi gibi ses yükselticiler kullanın ki sesiniz uzak noktalara bile iletirken bağırmak zorunda kalmayın.

-Size bu kırçıllı denilen, karizmatik ses tonu verdiği düşünülen sigaranın aslında ne kadar da zarar verdiğini bilin. Ses tellerini muazzam tahriş ettiğinden, sigara içmeyin.

-Zaten o kalınlaşan ses de maalesef bambaşka şeylerin de habercisi olabilir. Buna dikkat edin.

içmeyin şu zıkkımı

-Eğer sesinizi çok kullanıyorsanız benim gibi, kendinize bir sus molası verin ve bu molada sesinizi kullanmayın. dinlendirin.

-Stresli olduğunuzda konuşmaktan kaçının. Bu gibi durumlarda vücudunuz gergin ve ses tonunuz yüksek çıkacağından yine ses tellerinize zarar verme olasılığınız var.

-Sık ve şiddetli boğaz temizleme, yine sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmamız gerekiyor. buna dikkat edin lütfen.

-Allerji, sinüzit, farenjit, burun tıkanıklığı ve akciğer hastalığınız varsa mutlaka bir doktora gidin. Vücudunuzdaki her türlü hata, rahatsızlık ve sorun sesinizi olumsuz yönde etkileyecektir; bu yüzden tüm sağlık sorunlarınızı çözüme kavuşturmaya çalışın. .

sinüzit, farenjit, burun tıkanıklığı düşman başına

-Zannediyorum ki ben dahil pek çoğumuzun aşmadığı problem olan uykuyu da düzene sokmalısınız. Her gün yeterli uyumaya özen gösterin. Benim gibi sabah 5’de 6’da yatıp 8 de uyanmaya çabalamayın. Bu oldukça yorucu. Çünkü ses telleri birer kastır. Bu kasların güçlü ve düzenli çalışması için konuşma egzersizleri yapın.

Her gün yeterli uyumaya özen gösterin.

-Eğer kulaklarınızda bir işitme kaybı varsa, mutlaka tedavi ettirin. İşitme kaybından dolayı devamlı bağırarak konuşma ihtiyacı hissedersiniz ve bu da sesinizi yine olumsuz etkileyecektir.

-Tabi ki çalıştığınız ortamdaki havanın kuru, tozu ve kirli olmamasına özen gösterin.

-Uzun süre kirli havayı teneffüs etmekten kaçının. Sigara dumanı, toz, küf ve kimyasal maddeler içeren havayı solumak ses sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Nedir bu maddeler: Temizlik malzemeleri, oda spreyleri, yoğun parfüm gibi düşünebiliriz

Tabi ki genel sağlığınıza dikkat edin, düzenli egzersizler yapın.Boyun ve omuz kaslarının gevşek olmasını sağlayın.
Konuşurken / Şarkı söylerken vücut duruşunuza dikkat edin.

Nefes kontrolünüz de iyi oldu mu sizden iyisi yok sevgili dinleyenler.

Keyif alacağım ne varsa, tadını çıkaracağım ne varsa uzak kalmak mümkün değil diyecek olabilirsiniz ama sağlıklı bir ses kendinizi ifade etmenin en önemli etmenlerinden biri. Bazı konulara özen göstermek gerekiyor.

sağlıklı bir ses kendinizi ifade etmenin en önemli etmenlerinden biri

Bunları genelde uygulamıyor olabilirsiniz, sizin canınızı sıkan bir süreç olabilir. Basit bir diyeti bile uygulamak, belki sevdiğimiz yiyecekleri kontrollü tüketmek ya da tamamen ilişkimizi kesmek muhakkak zor ama daha iyi bir sonuç almak için, beklediğimiz düzene ve sağlığa ulaşmak için uymamız gerekenler var. Burada da kendi irademiz devreye giriyor.

Sizin kendi formülleriniz var mı? Kendi ses sağlığınızı nasıl koruyorsunuz. Lütfen yorumlarda belirtin beraberce konuşalım. Dilerseniz sevdiklerinizle bu yazıyı paylaşabilirsiniz de.

Hepinize Frank Sinatra, Sertab Erener, Michael Buble, Freddie Mercury gibi sesler diliyorum ama zor biliyorum.

O yüzden hedefi biraz küçültüyorum.

Güzel sesli, kendinizi daha iyi bir diksiyon ile, ses tellerinizi yormadan da ifade edebildiğiniz, sevdiklerinizle keyifli beraber güzel günlere.