Ses Kartı Nedir? Ne İşe Yarar? Gerçekten Gerekli mi?

Focusrite Scarrlett Gen3 ile birlikte 10. yılına özel HitMaker Expansion’ı tüm kullanıcılarına hediye ediyor.

Merhaba Hoş geldiniz. Umarım keyifler yerindedir.Focusrite’ın bu, nerede olursa olsun tanıyacağınız kırmızı scarlett serisi ile beraberiz.

Focusrite Scarlet ‘ın solda bağlantısını bulabileceğiniz bu 3. nesil 2i2 ve 4i4 modelleri yanımda.

Size kısaca bu seriyi anlatmak ve bununla beraber bu işin temelinde yatan ‘’bir ses kartını tanıma’’ adımlarını beraberce atalım istiyorum.

1- Kısaca bir ses kartı nedir?
2- Neden alınmalıdır?
3- Hangi bölümlerden oluşur?
4- Ses kartsız bu işler olmaz mı?
başlıklarına değinelim bir yandan da bu modelleri daha iyi tanıyalım istiyorum.

Şimdi elimdeki 2i2 modeli üzerinden gideceğim.

Öncelikle genel olarak bir Ses Kartını tanımlayalım:

Ses kartı; elimizdeki analog ve dijital sinyalleri; yani bunlar, içinde ses olan klavyemiz, gitar ya da diğer enstrümanlarımız olabilir, midi klavye ve diğer midi kontrol cihazlarımız, sythesizerlar, gibi cihazların sinyalleri olabilir. bunları işleyecek ve kayıt ortamına aktaracak , bilgisayarımızın içindeki sesleri, sample’ları, beatleri performanslı bir şekilde kayıt programı içinde işleyecek ve bunun profesyonel bir şekilde yüksek çözünürlüklü olarak dışarıya aktaracak istasyonlardır, arabirimlerdir ya da cihazlardır diyebiliriz.

Bu uzun detaylı anlatımı kısaltırsak eğer
Kısacası ses kartını ister kendi sesinizi, ister enstrümanınızı ister analog ya da dijital bir sinyali işlemek için kullanmanız gereken bir cihaz olarak tanımlayabiliriz.

Bilgisayarınıza haricen bağlayabilirsiniz, eskilerde sıklıkla dahili kartlar oluyordu artık çoğunlukla harici kullanılıyor. tablet ve telefonlarınıza da bağlayabilirsiniz kimi modelleri.

Sinyalin karşıya geçeceği en önemli köprüdür ses kartı.

Yani bu bilgilerden nereye çıkıyoruz. Ses kartı, kayıt yapacak bir müzisyenin ya da ses sinyali işleyecek bir sektör çalışanının olmazsa olmazıdır.

Gitar çalın, vokal yapın, podcast kaydedin, isterseniz film kurgulayın, farketmez, işin içinde ses varsa o ses kartı da olmalı masanızın üzerinde.

Peki ses kartımız hangi bölümlerden oluşuyor

Hangi tip iş yapacaksak temelde işimize yarayacak kısımları neler diye düşündüğümüzde elimizdeki 2i2 ve 4i4 modellerine bakalım.

Bir ses kartında içinde yer alacağımız projenin kapsamına göre çok kanallı yani çok girişli ya da nispeten daha az girişli modellere ihtiyacımız olabilir.

Böyle bir ses kartında bulunan bölümler.

-Hem condenser mikrofon girebileceğimiz hem de enstrümanımızı takabileceğimiz girişler.
-Bu girişlere taktığımız her ne ise bunların sinyal seviyelerini ayarlayacağımız gain ayarları
-Girdiğimiz sinyalin mikrofon ya da enstrüman oluşuna göre bir geçiş switchi çünkü, kayıt programlarına gönderilen seviyeler girişe göre değişebiliyor.

Bu seriye özel olarak bir özel AIR preamp butonu. Buna bastığımızda giriş sinyalinin daha parlak ve daha açık olduğunu duyabiliyoruz.

Aynı şekilde yanında da 2. kanal için de aynı ayarlar var.

Böylece 2 sinyali ses kartımıza aynı anda girdiğimizde örneğin 2 klavye ya da 2 gitar, 2 vokal birbirine karışmadan tertemiz iki kanal kayıt yapabilmemiz mümkün.

Burada bir +48V butonu görüyoruz. Condenser mikrofonları ses kartlarımıza bağladığımızda gereken gücü yani +48 phantom power’ı verip mikrofonumuzu çalıştıran bir buton olarak görebiliriz.

Direct Monitör olarak adlandırılan bir butonumuz daha var.
Sıklıkla karşılaşılan bir soruna kesin çözüm de getiren bir buton bu.

Normalde takmış olduğumuz enstrüman ya da mikrofon sinyali monodur. (Tek bir sinyal kaynağından sesi ürettiği için) dolayısıyla gitar takıp çaldığınızda ses tek taraftan gelir, mono olduğu için.

İşte bu buton, sesi stereo yapmaz ama sesi daha rahat duymamız ve işleyebilmemiz için, her iki kulaklığa ya da hoparlöre birden dağıtarak verir. Her ses kartında olmayan, önemli bir özellik.

Hemen yanında, elimizi attığımızda kolayca ana sesi ayarlayacağımız, burada da sadece kulaklığı ayarlayacağımız bölümler var ve bir tane de kulaklık çıkışımız var.

Peki arkasında neler var, işimize yarayacak hangi bölümler hemen bakalım.

Artık yeni nesil bağlantı teknolojileri kullanıldığı için Focusrite eski usb a’ları B’leri bırakmış. tip c, usb c, type c olarak geçen konnektöre geçmiş.

Bir güç adaptörü bağlantısına ihtiyaç olmadan hem enerjisini, hem de sinyal alış-verişini bunun üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Bir de referans monitörleri için sağ ve sol olmak üzere trs kablo çıkışları var. hangisinde 2i2 modelinde.

4i4 modelinde ise, projesini biraz daha kapsamlı kaydedenler için, hem çift referans monitör çıkışı var. isterseniz tabi birini referans monitörüne diğer çıkışları kulaklık monitörüne de gönderebilirsiniz.

Bir de midi giriş çıkışları var. Bir dijital piyano, bir ses modülü, bir effekt processoru, bir midi klavye bağlantısını yapmak için midi in midi out giriş çıkışlar

Sadece usb kablo ile midi bağlantımızı yapmadığımız durumlarda gayet verimli bir yol.

Donanımının yanında tabi ki önemli olarak yazılımla ilgili desteğe de ihtiyacımız oluyor bu süreçte. Yani,, amacımız burada ses kartını alalım, tek seferde kayıt işini bitirelim

Özellikle bu işlere yeni başlıyorsak tek bir alışveriş ile kayıt yazılımları, pluginler, efektler, enstrümanların hepsininin bir arada olmasını isteriz. Muhtemelen de kayıda başlamak için böyle bir adım atarak bir ses kartı alan kişi, sürpriz masrafların çıkmasını da istemez. Bir daha bir daha alış veriş yapıp, motivasyonun da düşmesini istemez muhakkak.

Scarlettin bu serisinde

Hem Avid’in ProTools First Daw’ını yani kayır yazılımını
Hem Ableton’un Live Lite Daw’ını
Hem XLN Audio’nun -Addictive Keys tuşlu çalgılar pluginini
Hem Softtube Time and Tone Bundle gitar efekt pluginini
Hem Focusrite Red Plugin Suite ve Plug in Colletive yazılım eklentilerinin hepsini edinmiş oluyorsunuz.

Bu ne demek oluyor.

Ses kartınızı kurdunuz, gitarınızı bağlarsanız bir çok efekt, mikrofonunuzu bağlarsanız da öyle tabi, midi klavyenizi bağlarsanız yine bir çok enstrümanla bir aradasınız,,, hem mix ve masteringinizi yapacağınız konsollar,, hem de 2 ayrı dünya devi kayıt yazılımıyla bir aradasınız. ProTools ve Ableton Live gibi

Nereden ne ses indireyim, hangi yazılım ile başlarsam daha az para veririm derdiniz de olmuyor. Kutuyu açıyorsunuz. Tada Her şey içinde.

Bunlar bana yetmez daha da ver Focusrite diyenler için de Focusrite 10. yılına özel çok acayip bir de Hit Maker Expansion Paketi de yayınladı . Böylece bir alışveriş size çok yüklü bir avantaj olarak dönüyor.

O da bunların içinde ama onu ayrı bir videoda tadını çıkararak izlemenizi isterim. Detaylıca içinde ne var ne yok anlatıyorum.

O video da burada:

Şimdi gelelim önemli soruya?

Bir ses kartına gerçekten de ihtiyacımız var mı?

Müzik yapacağız, şarkılarımızı ya da düzenlediğimiz coverlarımızı kaydedeceğiz. Bir prodüksiyonumu şekillendireceğiz.

Olmazsa olmaz mı diye cümleye başlayalım tabi ki olur ama çok uğraştırır. İyi bir sinyali tertemiz kayıt yazılımı içine göndermemiz mümkün olmaz,

kayıt yapmak istediğimiz enstrümanımız ile istediğimiz konforda iş yapamayız. Böyle bir ses kartının başarımı on board bir ses kartından çok daha fazla olduğu için bilgisayarımız bu yüksek veriyi doğru ve zamanında işleyemez ve gecikme adı verdiğimiz latency’ler oluşur.

Bilgisayarın işlemcisine normalden daha çok yük biner ve bilgisayarın kendi on board ses kartı bu iş için tasaralanmadığından profesyonel ya da orta profesyonellikte kayıt çözünürlüklerinden uzak olur yaptığımız işler.

O yüzden sorumuzun cevabı ses kartı bizim tüm bu işlerdeki en önemli dostumuz.

Sevgili müzik sever dostum son olarak da bu ses kartı ile yapmış olduğum kayıda kulak vermeni isterim. Bir sonraki paylaşımımda görüşmek üzere

Kendinize çok iyi bakın, müzikle ve esen kalın.